La campanya als Estats Units 2012

Resum del Beers&Politics realitzat a València, amb les ponències de Xavier Peytibi i de Juan Víctor Izquierdo.

1. Des de 1945 només Jimmy Carter i George H. Bush han perdut una reelecció, sent presidents, i ho van fer davant de dos monstres com Reagan i Clinton. Fa 15-18 mesos, quan comencen a preparar-se les primàries republicanes, pocs pensen que serà fàcil treure a Obama del poder. Es preveuen unes eleccions de tràmit i els grans noms de futur republicans esperen per a presentar-se al 2016: Marco Rubio, Chris Christie, Bobby Jindal o Paul Ryan, entre d’altres.
Però l’economia no millora en aquest temps i Romney comença a tenir alguna possibilitat. La campanya és una dicotomia entre la petició d’Obama de tenir 4 anys més per a complir les seves promeses al 2008 o fer-lo fora. Romney compta amb molts partidaris per a fer fora el president, per motius econòmics. Tot i així, cal dir que dels seus votants, només el 50% vota per ell per estar convençut, mentre que l’altre 50% el que vol és un vot anti-Obama.

Dels 130 milions de vots que hi va haver al 2008, aquest novembre molta gent no hi anirà. L’objectiu d’Obama és tornar a activar-los per a que vagin a votar, especialmente als independents i a la classe mitjana –la que ha perdut més capacitat econòmica amb la crisi-. L’objectiu de Romney és o bé desactivar-los o bé que votin per ell (per això la seva suavitat en la majoria de temes de la campanya.

Per a aconseguir-ho, Romney també ha creat un exèrcit de voluntaris. Per exemple, hi ha hagut 98.000 voluntaris porta a porta, que han trucat a 6 milions de portes, el que significa 35 milions de contactes.

2. Campanya
Economia, economia i economia. Cap president ha guanyat unes eleccions amb més d’un 8% d’atur. El 5 d’octubre va ser el primer cop en any i mig que l’atur va baixar d’aquesta xifra (està al 7,8%). Però importa la percepció en la ciutadania: l’economia va millor? Estan millor que fa 4 anys? Aquesta és l’estratègia de Romney, imitant la que va seguir Reagan criticant Carter l’any 1980.

Per la seva part, Obama ha intentat malmetre la reputació de Romney com a bon gestor a Bain Capital: eliminar llocs de treball, portar empreses a altres països, evadir impostos… I fins fa 20 dies ha aconseguit que Romney estigui quasi sempre a la defensiva.

 3. Altres temes
Reforma sanitària (Romney la va fer quan era gobernador, pel que no és creïble criticar-la)
Immigració (40% llatins són independents)
Política exterior (guanya clarament Obama)
Matrimoni homosexual (tema puntual al maig)
Joves (només 48% anirà a votar –era 73% al 2008)
Dones (+13 punts a favor d’Obama al 2008). Ja no són tan segurs els vots d’aquest segment, pel que tots dos candidats han anat a buscar aquests vots (la paraula “dones” es va citar 50 vegades al debat).

4. Segmentació
Cal enviar el missatge adequat a les persones adequades
Cal:
– Aconseguir dades (voter vault REP: 168 milions entrades al 2004. Karl Rove): enquestes, focus groups, compres de dades…
– Ordenar-les. Hi ha diferències entre sectors: 55% dels universitaris vota demòcrata, el 60% de protestants vota republicà, el 55% de persones que van a l’església voten republicà, el 62% dels propietaris d’armes voten republicà, el 65% de les solteres –pel 60% de solters- voten demòcrata, i el 55% de les casades voten republicà (excepte en el cas de Bill Clinton).
– Generar el missatge adequat. Quin missatge arribarà a cada segment
– Difondre’l: el 46% dels republicans tenen gos, per només un 30% dels demòcrates (si es vol enviar un missatge es poden tenir en compte revistes de mascotes, per exemple); o que els demòcrates prefereixen veure la MTV o “dos hombres y medio” o jugar a videojocs mentre els republicans veuen programes i series com ‘Dancing with the stars’ (el ‘Mira quien baila’ americà), ‘The Office’ i ‘El Mentalista’; o que la majoria dels republicans prefereix el futbol americà o la NASCAR mentre els demòcrates prefereixen veure la NBA.
– La informació és poder. Més puguis segmentar més lluny faràs arribar el missatge, i a més persones adequades

5. Secundaris
69% de valoració positiva per Clinton (53% per Obama). Per això Clinton ha sortit arreu durant aquesta campanya. Michelle té un 66% de valoració. L’han utilitzat més que mai com a arma de campanya. Altres secundaris d’Obama han estat: Cloney, Beyoncé, Sarah Jessica Parker, Bruce Springsteen…

6. Despeses
La campaña de Barack Obama ha recaptat 779 milions de dòlars. Mitt Romney ha recaptat 784 milions.
– Recaptacions individuals:
DEM 441 milions (la majoria de menys de 200$)
REP 284 milions (majoria de més de 2000$)
– Entrada de SuperPACS
REP han aconseguit 145 milions. D’aquests, Sheldon Anderson ha donat 40 milions, Bob Perry 25 milions i els germans Koch 10 milions.
DEM han aconseguit 44 milions, d’ells, dels Sindicats de treballadors 2,8 milions i de Priorities USA Action 4 milions.
Però no li està servint a Romney per guanyar.

7.
Hi havia tres possibilitats per a Romney, a part de la campanya en sí, per a donar la volta a les enquestes:
– Elecció de vicepresident. Paul Ryan: Ala dura econòmica i home de futur. No crea massa expectativa tot i reforçar tema econòmic
– Convencions. Victòria clara Obama. El seu discurs estava bé, però el show de Clint Eastwood va fer que només es parlés d’aquest últim.
– Debats. 3/10 – 16/10 – 22/10
Victòria inesperada de Romney al primer debat. Està preparat i té molta experiència durant les primàries. Al altres dos, victòria justeta d’Obama.

8.
En l’actualitat hi ha empat o derrota Obama en vot de la població total del Estats Units. Però el que realment importa són els vots electorals. La majoria d’Estats ja estan decidits i només queden uns quants Estats decisius. Qui arribi a 270 vots electorals, guanyarà, i per ara sembla que Obama porta avantatge. Florida i Ohio són les joies de la corona, i la proba és que en els darrers 30 dies els candidats (i secundaris) han anat a Ohio (on han gastat 8,4 milions en publicitat) 33 vegades, 30 a Florida, 24 a Virginia o 18 a Colorado, per exemple.